Asbestipurku käytännössä
Kun asbestikartoitus on tehty ja selvitetty urakoitsijan asbestipurkutyöluvan voimassaolo, tilataan asbestipurkutyö luotettavalta vastuunsa kantavalta yritykseltä.
Valintaa helpottamaan on luotu erilaisia sivustoja, joihin on keskitetysti kerätty yrityksen ajantasaiset tiedot esim. luottoluokituksesta, vastuuvakuutuksesta, veroveloista ym. asioista.
Tällaisia palvelusivustoja ovat mm.
Asbestipurkuyritys tekee työstä ennakkoilmoituksen Aluehallintovirastoon. Ilmoitukseen kirjataan mm. tiedot kohteesta, käytettävästä menetelmästä, arvioidusta työn kestosta, tilaajan ja työntekijöiden tiedot, käytettävät koneet ja laitteet, työntekijöiden suojaimet sekä tieto siitä, mihin jäteasemalle asbestijätteet toimitetaan.
Ennen asbestipurkua tilat, joissa on asbestipitoisia materiaaleja tulisi olla tyhjennetty ja niihin pääsy järjestetty ennen asbestitöiden aloittamista. Vesi- ja sähkökalusteet tms. tulisi olla irrotettu ja purkutyöalue tehty paineettomaksi ja virrattomaksi erityisesti kun työskennellään saunatiloissa, kylpyhuone- ja wc-tiloissa, keittiöissä tai muissa vastaavissa.
Asbestipurku on luonteeltaan työtä, jossa tarvitaan rajujakin toimenpiteitä pinnoitteiden purkamiseen ja sen myötä meteliltäkään ei voida välttyä. Turhilta vesivahingoilta ja sähköiskuilta vältytään, kun seinissä ja lattioissa kulkevat vesi- ja sähköjohdot on tehty paineettomiksi ja virrattomiksi. Joskus myös seinärakenteet ovat niin heikkoja ja pinnoitteet lujassa, että asbestipitoisten materiaalien poistossa on mahdollista, että seinään syntyy vaurio. Valitsemme menetelmät ja käytettävät koneet purettavien materiaalien perusteella ja suoritamme purkutyöt hyvien rakennustapojen mukaisesti, sekä pyrimme aina välttämään ei-purettavien materiaalien vahingoittumista.
Pääasiallisin asbestipurkumenetelmä on osastointimenetelmä. Tila, jossa on asbestipitoisia materiaaleja, osastoidaan eli erotetaan ilmastollisesti muusta työympäristöstä. Tila alipaineistetaan eli tilaan saadaan vähintään 5 pascalin paine-ero muuhun työympäristöön. Krokidoliittia (sinistä asbestia) purettaessa paine-eron on oltava vähintään 10 pascalia. Työtilassa olevat kiintokalusteet ja koneet suojataan muoveilla, ilmanvaihtoventtiilit, ikkunoiden raot yms. teipataan kiinni. Kulku osastoon järjestetään kolmiosaisen sulkutunnelin kautta. Aikaisemmin sulku rakennettiin paikan päällä puurimasta ja muovista, mutta nykyään on käytössä myös kokoontaitettavia uudelleenkäytettäviä sulkuja. Uudelleenkäytettävyys on myös kestävämpi ratkaisu ympäristön kannalta, koska turhaa muovijätettä ei synny. Suomen Asbestitekniikka Oy on patentoinut tällaisen uudelleenkäytettävän sulkutunnelin, siihen voit tutustua jälleenmyyjämme sivulla SAT Sulkutunneli ®
Kun asbestipurkutyö on tehty, asbestijäte pakataan ilmatiiviisti säkkeihin ja viedään jäteasemalle. Tila siivotaan ja osastoidussa tilassa suoritetaan aggressiivinen ilmamittaus alipaineistuksen ollessa käynnissä. Ilman asbestikuitupitoisuus ei saa ylittää raja-arvoa 0,01 kuitua/cm³. Näyte toimitetaan laboratorioon ja kun tulos on puhdas, osastointi ja suojaukset voidaan poistaa. Ilman puhtausmittauksesta laaditaan kirjallinen raportti laboratorioanalyyseineen, joka kannattaakin säilyttää kiinteistön tiedoissa vastaisuuden varalle.
Asbestipurkutyöhön sisältyy siis varsin monta eri vaihetta, jotka vaikuttavat kustannuksiin. Työ kannattaa kuitenkin teettää luotettavalla toimijalla, jolla on ammattitaitoinen henkilökunta. Onhan kuitenkin kyseessä syöpää aiheuttava haitta-aine, johon nykypäivänäkin kuolee vuosittain noin sata henkilöä.