Asbestianalyysi ja asbestikartoitus
Kun rakennukseen suunnitellaan korjausrakentamista tai purkua, purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä. Kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa tulee varmistua sisältävätkö purettavat rakenteet asbestia. Kohteesta on laadittava asbestikartoitus, jossa selvitetään kohteessa mahdollisesti olevan asbestin sijainti, laatu, määrä ja pölyävyys käsiteltäessä tai purettaessa. Asbestikartoituksen tekeminen edellyttää asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen riittävästi perehtynyttä henkilöä, jolla on tehtävään riittävä ammatillinen osaaminen. Kartoituksen laatii sertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (AHA-asiantuntija) ja sen perusteella laaditaan suunnitelmat asbestin poistamiseksi tai vaarattomaksi tekemiseksi.
Tutkittavista materiaaleista otetaan näytteet, joista tehdään laboratoriossa asbestianalyysi elektronimikroskoopilla. Myös ilmanäytteistä voidaan suorittaa analyysi.
Yhteistyökumppanimme asbesti- ja haitta-ainekartoituksissa ovat:
Käytämme asbestianalyyseissä ainoastaan akkreditoituja laboratorioita:
Asbestipurkutyölupa ja ammattipätevyys
Uusi asbestilaki tuli voimaan 1.1.2016 ja sen myötä asbestipurkua tekevien yritysten tuli hakea Aluehallintovirastolta asbestipurkutyölupa entisen asbestipurkutyövaltuutuksen sijaan 1.1 2018 mennessä. Siirtymäaika oli kaksi vuotta, joka on nyt umpeutunut. Suomen Asbestitekniikka Oy:llä on ollut asbestipurkutyölupa (aikaisemmin asbestipurkutyövaltuutus) voimassa keskeytyksettä vuodesta 1992 lähtien.
Uudet asbestipurkutyöluvat myönnetään määräaikaisiksi tai toistaiseksi voimassa oleviksi. Lupamenettelyn yhteydessä selvitetään hakijan oikeuskelpoisuus ja hakijalla on oltava käytettävissä asbestipurkuun tarvittavat koneet ja laitteet sekä asianmukaiset huoltotilat.
Aluehallintovirasto ylläpitää julkista asbestipurkutyöluparekisteriä ja työn tilaajan kannattaakin aina varmistua siitä, että asbestipurkuyrityksellä on voimassaoleva asbestipurkutyölupa.
Asbestipurkutyöntekijän pätevyysvaatimuksena on ammattitutkinto tai sen soveltuva osa. Ennen vuotta 2011 saatu asbestipurkutyöntekijän koulutus oli voimassa kaksi vuotta lain voimaan tulosta, mutta koska siirtymäaika on tässäkin asiassa umpeutunut, on asbestipurkutyöntekijöillä oltava nyt suoritettuna ammattitutkinto.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue ylläpitää asbestipurkutyöhön pätevistä henkilöistä rekisteriä rekisteröitävän suostumuksella (ei julkinen). Yksittäisiä työntekijätietoja voi tiedustella Aluehallintovirastosta.