Miten asbestipurkutyö etenee remontin yhteydessä?

,
Suomen Asbestitekniikka | Asbestipurku | Asbestikartoitus

Suomen Asbestitekniikka | Asbestipurku | Miten asbestipurkutyö etenee remontin yhteydessä?

Remontti kuin remontti, haitta-aine nimeltä asbesti voi tulla vastaan – vaikkapa keittiöremontin yhteydessä. Terveydelle haitallinen asbesti pitää poistaa asianmukaisesti ja turvallisesti. Syytä ei ole kuitenkaan hätääntyä ja parhaan lopputuloksen sekä lakivelvoitteen kannalta työ on syytä antaa asbestipurun ammattilaisille.

Miksi asbestia esiintyy rakenteissa yleisesti?
Asbestia on paljon käytetty rakennuksissa, koska asbestin lukuisat ominaisuudet kuten palamattomuus, hyvä lämmön-, kosteuden-, ja sähköneristävyys, joustavuus, lujuus sekä bakteerien ja kemikaalien kestävyys ovat edesauttaneet aineen käytön yleistymistä.

Asbestin poisto kehittyy samalla muun tekniikan kehittyessä, mutta itse materiaalia riittää purettavaksi vielä nykytietojen mukaan Suomen rakennuskannassa n. 300 000 tonnia. Asbestia siis tulee suurella todennäköisyydellä vastaan remonttien yhteydessä.

Tyypillisiä rakenteita, joissa käytetty asbestia:

  • Asbestisementtilevyissä; julkisivut, katot, sisäverhoukset, kiukaan taustalevyt ja sähkökeskukset
  • Julkisivumaaleissa
  • Lattiamateriaaleissa; vinyyliasbestilaatat ja joustovinyylimatot esimerkiksi porrasauloissa (lisäksi kiinnitysliimat)
  • Keraamisten laattojen sauma- ja kiinnitysaineissa
  • Bitumituotteissa: huopakatteet, liimat ja vesieristeet
  • Palo-ovissa
  • Putkieristeissä; lämpö- ja vesijohdot
  • Lämpöeristeissä; putket, varaajat ja kattilat

Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy lisää tyypillisiä rakenteita ja vuosikymmeniä, joina käytetty asbestia.

Asbestikartoitus ennen töiden aloittamista

Huoneistossa, joka on rakennettu ennen vuotta 1994, pitää uuden lainsäädännön mukaan kohteen asbestipitoisuus kartoittaa ennen varsinaista remonttia ja purkutöitä. Asbestikartoitus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi, jolloin voidaan välttyä remontin edetessä tulevilta lisätutkimuksilta sekä parhaan lopputuloksen kannalta. Ammattilainen osaa tehdä asbestikartoituksen riittävän kattavasti ja asiantuntevasti, jolloin virheiltä vältytään ja kartoitus on tarpeeksi laajalti sekä oikein kohdennettu.

Asbestikartoituksessa kartoitetaan purettavassa kohteessa oleva asbesti ja selvitetään asbestin laatu, määrä ja pölyävyys purettaessa. Asbestista laatu selvitetään tarkemmilla tutkimuksilla näytteiden muodossa, joista tehdään laboratoriossa asbestianalyysi elektronimikroskoopilla.

Ilmasta voidaan myös suorittaa asbestianalyysi tarvittaessa. Asbestikartoitus toimii perustana asbestipurkusuunnitelmalle.

Asbestipurkutyön eteneminen

Asbestipurkusuunnitelman mukaisesti työtila suojataan. Purkutyö voidaan tapauskohtaisesti tehdä eri tavoilla riippuen asbestin laadusta ja määrästä:

  • Osastointimenetelmällä, jossa tila eristetään ilmastollisesti muusta tilasta (yleisin menetelmä)
  • Pussipurkumenetelmällä pienissä kohteissa kuten venttiilien (jotka, eivät ole kiinni seinärakenteessa) asbestieristeiden purkutöihin
  • Kohdepoistomenetelmällä, jossa asbestipitoinen kappale poistetaan kokonaisena – esimerkiksi lattialaatat
  • Ehjänä irrottaminen, jossa kohde ja työympäristö puhdistetaan kohdeimurilla, jonka jälkeen kappale irrotetaan mahdollisimman ehjänä
  • Purkutoimenpiteiden jälkeen purkujäte käsitellään – esimerkiksi pakataan ilmatiiviihin säkkeihin ja viedään jatkokäsittelyyn – ja kohteelle tehdään jälkisiivous. Käytetty asbesti korvataan aineella tai pinnoitetaan ja kapseloidaan kohde siten, ettei se aiheuta ympäristölle ongelmaa.

Ilman puhtauden mittaus suoritetaan aina työn jälkeen, kun kyseessä on osastointimenetelmä. Laboratorioanalyysin valmistuttua ja ilman puhtauden varmistuttua työssä käytetyt suojaukset voidaan purkaa.

Asbestipitoisen kiinnityslaastin poisto from Rakentaja.fi on Vimeo.

Asbestipurkua luotettavasti vuosikymmenien kokemuksella

Suomen Asbestitekniikka Oy on yksi Suomen suurimmista asbestipurkutyön ammattilaisista. Yritys toteuttaa asbestisaneerauksia vuosittain sadoissa kohteissa, ja sillä on ollut asbestipurkutyölupa voimassa keskeytyksettä jo vuodesta 1992 lähtien. Laajaan asiakaskuntaan kuuluvat mm. vahinkosaneerausyritykset, huoneistoremontteja (mm. keittiö- ja kylpyhuoneremontteja) tekevät yritykset, LVI-alan yritykset, rakennus- ja saneerausliikkeet, isännöinti- ja kiinteistönhuoltoliikkeet, julkinen sektori sekä yksityishenkilöt.

Kirjoittaja: Samuli Vesalainen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *