Kun pölynhallinta pettää, seurauksena voi olla kallis siivous – Asiantuntija opastaa laadukkaaseen lopputulokseen: ”Oikeus saada rahoille vastinetta”

Suomen Asbestitekniikka | Asbestipurku | Asbestikartoitus | Asbestipurkusuunnitelma ja asbestipurkumenetelmät

Remonttikohteiden pölynhallinnassa on usein parantamisen varaa. Alan ammattilainen muistuttaa, että työn tilaajan vastuulle kuuluu myös teettää oikein tehty asbestikartoitus.

Ilman rakennuspölyä moni remontti etenisi asukkaan ja remontoinnin ammattilaisen kannalta sujuvammin. Pölyyn ei tarvitse asukkaan ja tilaajan kuitenkaan tottua, vaikka työtä tehdessä pölyä syntyykin. Hyvin hoidettu pölynhallinta kuuluu osaavan ammattilaisen työnkuvaan. Remontoinnin tapana ei pidä olla ”pölyä nyt vaan syntyy remontoidessa”-asenne.

Pölyisyyttä remontoidessa ei tarvitse hyväksyä vain ”rakentamisen tapana”.

Vastuullinen rakentamisen ammattilainen ja yritys ottaa myös pölynhallinnalla tilaajan (tai asukkaan) lisäksi huomioon omat työntekijänsä, joiden terveyttä asianmukaisella pölynhallinnalla tuetaan.

Suomen Asbestitekniikka Oy:n toimitusjohtaja Kaija Collin on törmännyt ikäviin tapauksiin remonttikohteissa.

– Pölynhallinta on välillä melko kehnolla tasolla, hän myöntää.

Merkittävimpinä virheinä Collin pitää puutteellisia suojauksia sekä työssä käytettävien ilmankäsittelylaitteiden kuten imurien ja alipaineistajien riittämätöntä tiiviyttä. Nämä ovat erityisen oleellisia asioita asbestityön aikana

Asbestityöstä vastaavan yrityksen on huolehdittava siitä, että työssä käytettäviin ilmankäsittelylaitteisiin on tehty lakisääteiset tiiviysmittaukset. Oleellista on myös huolehtia työssä tarvittavien koneiden ja laitteiden säännöllisistä huolloista. Asbestityön aikana huoneistossa ei saisi tehdä muita purkutöitä, koska tämä voi heikentää työn jälkeen tehtävän ilmanpuhtausmittauksen tulosta.

Huolellinen alipaineistus tärkeää

Asukkaan kannalta remontit voidaan usein hoitaa niin, että asuminen on mahdollista työskentelyn aikana sekä esimerkiksi kalusteiden suojaus voidaan välttää. Tämä edellyttää, että asunnossa on riittävästi tilaa kulkea kolmiosaisen sulkutunnelin ohitse.

Nykyisin asbestityöt tehdään pääsääntöisesti osastointimenetelmällä. Osastoitu purkutyöalue on tällöin pois käytöstä työskentelyn ajan.

Asbestityöt tulee aina tehdä alipaineistetussa tilassa, jolloin pölyä ei leviä muualle asuntoon. Tällöin huoneistossa ei tarvitse suojata esimerkiksi kalusteita.

Ammattitaitoinen asbestikartoitus on tärkeää pölynhallinnan kannalta. Suunnittelusta tinkiminen voi näkyä ikävällä tavalla remontin loppulaskussa. Jos kartoitus on virheellinen ja haitta-ainepurkua tehdään normaalina purkuna, asbestikuituja voi levitä muualle huoneistoon ja jopa porraskäytäviin ja viereisiin huoneistoihin.

Tällöin tarvitaan asbestisiivousta, jonka laajuus ja kustannukset voivat tulla yllätyksenä. Asbestisiivous voi koitua kalliiksi, sillä sen aikana käydään tarkasti läpi kaikki huoneiston pinnat, kalusteet ja tarvittaessa kaikki irtaimisto esine kerrallaan.

Tilaajan rahoille vastinetta

Remontin tilaajan on syytä käyttää asbestitöissä purkuyritystä, joka huolehtii projektin kaikista osa-alueista mukaan lukien laitteiden tiiviysmittauksista. Niistä kannattaa pyytää dokumentit.

– Asbestipurkutyöluvan saaminen on nykyisin verrattain helppoa ja valitettavasti yrityksen nimen näkyminen rekisterissä ei takaa luotettavaa toimijaa. Yrityksen luotettavuus ja ammattitaito ovat ensiarvoisen tärkeitä. Yrityksen pitkä kokemus kertoo osaltaan luotettavuudesta, Kaija Collin sanoo.

Remontin jälkeen tärkeässä roolissa on sisäilman mittaus, jonka suorittamiseen kannattaa harkita ulkopuolista mittaajaa.

– Monesti kuulee, että purkufirman työntekijä on itse mitannut työnsä jäljen. Se ei tietenkään ole kiellettyä, mutta ulkopuolinen mittaaja on puolueettomampi tapa varmistaa purkutyön laatu.

Tilaajan kannattaa pyytää tekijältä perusteellinen puhtausmittausraportti, joka sisältää kuvauksen mittausolosuhteista ja mittauspisteiden sijainnista sekä valokuvat ja analyysituloksen. Pelkkä laboratoriotulos puhtaasta mittaustuloksesta ei ole mittausraportti.

Tarkkuutta vaaditaan myös asbestikartoituksissa. Raportissa on oltava tieto purettavan asbestin määristä ja pölyävyydestä sekä pohjakuvat, joihin on merkitty asbestia sisältävät alueet ja näytteenottopisteet. Valokuvaliite on tärkeä, samoin kuin tieto siitä, että näytteet on analysoitu akkreditoidussa laboratoriossa.

– Tilaajien pitää pystyä vaatimaan paremmin dokumentoituja raportteja ja kartoituksia, heillä on oikeus saada rahoilleen vastinetta, Collin sanoo.

Asbestipurkutyöt ja pölynhallinta

  • Asbestityöt tulee aina tehdä alipaineistetussa tilassa, jolloin pölyä ei leviä muualle asuntoon. Tällöin huoneistossa ei tarvitse suojata esimerkiksi kalusteita.
  • Jos asbestikartoitus on virheellinen ja haitta-ainepurkua tehdään normaalipurkuna, asbestikuituja voi levitä muualle huoneistoon ja jopa porraskäytäviin ja viereisiin huoneistoihin. Tällöin tarvitaan asbestisiivousta.
  • Remontin tilaajan on syytä vaatia perusteellinen puhtausmittausraportti, joka sisältää kuvauksen mittausolosuhteista ja mittauspisteiden sijainnista sekä valokuvat ja analyysituloksen.
  • Asbestityöstä vastaavan yrityksen on tehtävä lakisääteiset tiiviysmittaukset työssä käytettäviin ilmankäsittelylaitteisiin.

Kirjoittaja: Samuli Vesalainen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *