Purkutöiden pahin painajainen: Tämä rakennusalan ammattilaisen täytyy tietää krokidoliitista

Suomen Asbestitekniikka | Asbestipurku | Asbestikartoitus

Sinisenäkin asbestina tunnettu krokidoliitti on terveydelle erityisen haitallinen asbestilaji, jonka käsittelyssä tavallinen suojautuminen ei riitä.

Jos asbestikartoituksessa tulee vastaan krokidoliittia, hälytyskellojen pitää soida. Kyseessä on normaalia asbestia vaarallisempi materiaali, joka edellyttää tavallista korkeampaa suojautumista. Suomessa krokidoliitin käyttö kiellettiin vuonna 1976 eli selvästi aikaisemmin kuin muut asbestimateriaalit, jotka laitettiin pannaan vasta vuonna 1994.

Krokidoliittia kutsutaan myös siniseksi asbestiksi ja laiva-asbestiksi. Sen purkutyö vaatii varovaisuutta, sillä purkaminen saattaa vapauttaa ilmaan normaalia asbestia enemmän haitallisia kuituja.

Suomessa on voimassa Valtioneuvoston asetus, jossa ohjeistetaan asbestitöiden turvallisuudesta. Asetuksessa on erikoisvaatimuksia ruiskutetun krokidoliittiasbestin purkutöille ja etenkin niiltä suojautumiselle. Asetuksessa huomioidaan muun muassa hengityssuojaus. Jos purettavassa materiaalissa havaitaan krokidoliittia, työntekijällä on oltava kokonaamarilla varustettu paineilmalaitteisto.

Hengityssuojaukseen on kiinnitettävä huomiota, koska puhallettu asbesti aiheuttaa runsaasti pölyä huoneilmaan. Tällöin suodattimilla varustettujen hengityksensuojainten suojauskerroin ei välttämättä riitä varmistamaan turvallisuutta vaan purkutöiden aikana on käytettävä hengityksensuojainta, jonka sisälle tulevaa hengitysilmaa ei ole suodatettu likaisesta ilmasta. Ratkaisuna on paineilmalaite tai happipullo, jotka puhdistavat tuottamansa hengitysilman.

Krokidoliitin purkamiseen valmistautuminen vaatii erityistä suojautumista…

…ja laitteistoa.

Vaatii usein mekaanista poistoa

Paitsi vaarallinen, kyseessä on myös normaalia vaikeammin puhdistettava asbestilaji.

– Kun kyseistä eristettä on aikoinaan ruiskutettu esimerkiksi ilmanvaihtokanavien paloeristeeksi, sitä on roiskunut myös ympäröiville pinnoille ja niissä oleviin koloihin. Tämä vaikeuttaa puhdistamista. Tiloissa on usein myös paljon muuta tekniikkaa, joihin eristejäämät ovat kuivuttuaan tarttuneet eivätkä irtoa pelkällä imuroinnilla vaan vaativat mekaanista poistoa, Suomen Asbestitekniikka Oy:n projektipäällikkö Petri Lindberg sanoo.

Krokidoliittiasbestin purkaminen on Lindbergin mukaan tehtävä aina osastointimenetelmää käyttäen. Tässäkään tapauksessa normaalit käytännön eivät riitä. Tavalliseen osastointityöhön verrattuna krokidoliitin kohdalla vaaditaan kaksinkertainen alipaineen mitoitus, minkä lisäksi laitteiston huuhteluvaikutus on maksimoitava.

Krokidoliittia on usein ruiskutettu ilmanvaihtokanavien paloeristeeksi

Ruiskutuksen yhteydessä eristettä on voinut roiskua ympäröiville pinnoille

Kuka saa purkaa?

Asbestipurku on Suomessa luvanvaraista työtä ja sallittu ainoastaan ammattilaisille, joilla on voimassa oleva asbestipurkutyölupa. Toisin kuin takavuosina, nykyisin lupa vaaditaan myös asbestisementtituotteiden käsittelyssä kuten asbestia sisältävien julkisivuverhouksien ja vesikatteiden purkutöissä. Työtä tekevän ammattilaisen on rekisteröidyttävä asbestipurkutöissä pätevyyden saaneiden henkilöiden rekisteriin.

Ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa on nykylainsäädännön mukaan tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöiden aloittamista. Kartoituksen tekeminen ei edellytä purkutyölupaa. Purkutyöstä on tehtävä kirjallinen turvallisuussuunnitelma ja ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle.

Purkutöistä syntynyt jäte on muistettava merkitä krokidoliittiasbestista varoittavilla merkinnöillä. Jäte hävitetään toimittamalla materiaali jätelaitokselle asbestijätteelle osoitettuun paikkaan.

– Jos krokidoliittia lähdetään purkamaan, tärkeintä on, että työn tekee asbestipurkutyöluvan omaava yritys, joka ymmärtää, minkälaisesta aineesta on kysymys ja joka hallitsee purkutyön erikoisvaatimukset. Tilaaja ei välttämättä tiedä, että ruiskutetun asbestin purku ei käy käden käänteessä vaan on hidasta työtä ja nostaa näin ollen myös kustannuksia, Lindberg muistuttaa.

Krokidoliittipurkutyöt vaativat erityiskalustoa

Krokidoliitti ja purkutyöt

Krokidoliitti on normaalia asbestia vaarallisempi materiaali, joka edellyttää tavallista korkeampaa suojautumista.
Jos purettavassa materiaalissa havaitaan krokidoliittia, työntekijällä on oltava kokonaamarilla varustettu paineilmalaitteisto.
Tavalliseen osastointityöhön verrattuna krokidoliitin kohdalla vaaditaan kaksinkertainen alipaineen mitoitus.
Asbestipurkutyötä tekevän ammattilaisen on rekisteröidyttävä asbestipurkutöissä pätevyyden saaneiden henkilöiden rekisteriin.

Luotettavaa asbestipurkua vuosikymmenien kokemuksella ja uusimmilla laitteistoilla

Luotettavia asbestikartoituksia ja purkutöitä tarjoaa Suomen Asbestitekniikka Oy, joka on yksi Suomen suurimmista asbestipurkutyön ammattilaisista. Yritys toteuttaa asbestisaneerauksia vuosittain sadoissa kohteissa, ja sillä on ollut asbestipurkutyölupa voimassa keskeytyksettä jo vuodesta 1992 lähtien.

Laajaan asiakaskuntaan kuuluvat mm. vahinkosaneerausyritykset, huoneistoremontteja (mm. keittiö- ja kylpyhuoneremontteja) tekevät yritykset, LVI-alan yritykset, rakennus- ja saneerausliikkeet, isännöinti- ja kiinteistönhuoltoliikkeet, julkinen sektori sekä yksityishenkilöt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *